4 Ocean – Armband för och av haven

För att livet på jorden, som vi känner det, ska fortsätta är det en förutsättning med friska hav. Företaget 4 Ocean har blivit vida känt för sina armband som används för att bekosta deras arbete med att rena haven från skräp. De har idag mer än 150 anställda runtom i världen som arbetar med att fånga in och återvinna skräp ur haven.

Armbanden

Av det skräp de samlar in tillverkar de sedan armband som de säljer för att fortsätta finansiera det viktiga arbetet. För varje sålt armband räknar de med att nästan ett halvt kilo plast och skräp kan plockas ur havet och på det sättet bidra till ett friskare hav. Det finns olika varianter av armbandet där det traditionella blåa, som är det vanligaste, bidrar till uppstädning av stränder och hav. Vissa specialutgåvor finns, vissa i perioder, för att stödja andra organisationer som arbetar för natur och djurliv. Utöver det blå armbandet finns ett aprikosfärgat som säljs till förmån för bevarandet av korallrev. Det gröna bandet ska hjälpa till i bevarandet av sköldpaddor. För att skydda hajar säljer man ett svart armband och det röda ska gå till hjälpen mot överfiske i haven. Vidare finns ett vitt för isbjörnar, ett blårandigt för valar, ett ljusblått och grått för delfiner och tumlare. Det enda som säljs till förmån för människorna är det rosa, där går vinsten till bröstcancerforskningen. Det gemensamma för samtliga armband är att de tillverkas från återvunna glas och plastflaskor.  Armbanden är gjorda helt av återvunnet material och varje armband bekostar att få bort 1 pound skräp från hav och kustlinjer. På mindre än två år från starten har 4 Ocean rensat 3 994 604 pounds skräp ur haven.

Historia

Historien om företaget 4 Ocean började när surfarkompisarna Alex Schulze och Andrew Cooper åkte till Bali i Indonesien för att surfa. De blev förfärade över mängderna av skräp som fanns i vattnet och började därför ta reda på varför ingen gjorde något åt problemet. En eftermiddag hamnade de i en liten fiskeby där fiskarna bokstavligen fick putta sina båtar genom högar av skräp som kommit upp på land. De insåg då att plasten i haven inte bara hotar havet och miljön utan även fiskarnas levebröd. De fick redan här en idé om att fiskarna skulle kunna använda sina nät för att samla ihop skräp. Då de insåg att fiskarna inte var så villiga till detta utan behövde använda sina nät för fiske eftersom efterfrågan på fisk och skaldjur var så stor insåg de också att de behövde hitta något sätt att finansiera deras önskade upprensning. Det var så det hela började och armbanden kom in i bilden.

Vad kan vi göra?

Det enklaste och bästa du kan göra för miljön är att hålla plastkonsumtionen nere och återvinna den plast som du förbrukat så att det kan göras nya plastsaker av den. En enkel sak att hålla i åtanke är att varje kilo av återvunnen plast minskar 2 kilo av koldioxidutsläpp vilket sparar ungefär en liter olja.

Om alla hjälps åt finns det hopp!