Plastavfall i våra sjöar

Har du hört talas om plastinitiativet? Allt fler företag inom dagligvaruhandeln skriver under det och visar att de vill bidra till att skapa en mer hållbar värld för sina konsumenter. Det är inte endast i sjöar plast är ett stort problem utan för hela miljön.  Varje år växer den mängd avfall som består av någon typ av plast med tre procent. 90 miljoner ton skickas till avfallsanläggningar varje år endast för USA, Europa och Ryssland. Kina har numer satt stopp för att importera mer s k lågvärdigt plastavfall.

Fakta om plast

Plast är inte ett biologiskt nedbrytbart material och därför går det inte att göra sig av med plast som redan har tillverkats. Det går att återvinna, men det kan inte försvinna. Åtminstone inte under 400 år. Denna uppskattning gäller en vanlig plastpåse. Tänk hur mycket längre tid det tar att bryta ned något mycket större, såsom en trasig plaststol. Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet har därför plast ett större återvinningsvärde för miljön än glas. Det är svårt att bränna plast då det bildas giftiga gaser som är ännu värre för miljön än plasten i sig. När plasten ska gå till energiåtervinning skapas växthusgaser och processen bidrar således till att helt motverka Sveriges klimatmål. Detta är enligt den kartläggning som Naturvårdsverket har gjort över plastavfall i Sverige. Tur nog har EU skapat en strategi som ska göra det möjligt att tillhandahålla en hållbar produktion och konsumtion av plast till 2030. Den plast som idag är nedbrytbar går inte att sortera i de återvinningssystem vi har idag, utan det behöver skapas nya vägar för att få till en så hållbar plastproduktion – och konsumtion som möjligt. Det låga marknadsvärde och den varierande kvalitet som finns inom olika plastprodukter bidrar också till en slit – och slängkultur där människor inte värderar sitt plastavfall om det inte kan ge dem någonting tillbaka, som exempelvis vid pantstationer.

Plastens påverkan i våra sjöar

plast vid havet

I våra sjöar är det inte endast miljön som tar skada av plastavfallet, även fiskarna och allt det liv som finns under vatten drabbas oerhört mycket. Störst skada gör förstås plasten i världshaven. Hur många gånger har vi inte sett fall där fiskar eller sköldpaddor har fastnat i olika plastförpackningar? I Hitta Nemo kommer plastavfallet till användning för fiskarna i form av ett gammalt cyklop, men egentligen är all typ av plast skadlig för allt liv under vatten.

Vad kan du göra?

För att minska mängden plastavfall i våra sjöar kan du se till att själv aldrig skräpa ner i naturen. Det är en fras som vi alla har fått lära oss sedan barnsben, men som tåls att bli påmind om. Ser du någon annan skräpa ner, var inte rädd för att säga till. I sommar har fler personer gjort det till en aktivitet, att dyka ner på sjöarnas botten och ta upp allt skräp som de hittar. Det kan vara roligt att rädda miljön, det gäller bara att inte sätta gränser för fantasin. Vill du verkligen hjälpa till att värna om miljön kan du göra en pytteliten ansträngning och se till att konsumera så lite plast som möjligt. Idag finns det komplement till nästan allting.